På handmottagningen hjälper vi dig med handrelaterade besvär. Vi tar emot alla diagnoser inom hand och du behöver inte ha en fastställd diagnos för att söka vård hos oss. Om det inte finns en fastställd diagnos utför vi en bedömning och initierar behandling. Det krävs ingen remiss för att boka besök på handmottagningen och det fungerar utmärkt att kontakta oss vid nytillkomna besvär.
Nedan är vanliga diagnoser vi träffar på handmottagningen:
Inom handterapi finns det olika vägar till att bli bättre och vi som terapeuter fokuserar på att hitta den bästa lösningen för just dig:
Handträning
Handträning är ett sätt att bland annat påverka en obalans i hand- och fingerleder. Vid skador är det viktigt att börja med rörelseträning under rätt skede för att motverka långvarig stelhet och smärta. Handträning är en viktig del av rehabiliteringen för att minska besvär och förbättra rörligheten i händer och fingrar. Många upplever smärta och stelhet i händerna, särskilt vid tillstånd som tumbasartros. Genom att stärka muskler och senor samt förbättra handens funktion kan du påverka smärtan och förebygga ytterligare problem.
Handträning utformas alltid individuellt efter dina behov och besvär. Ett anpassat träningsprogram kan hjälpa dig att:
- Minska smärta och stelhet.
- Återfå eller bibehålla rörligheten i hand och fingrar.
- Förhindra ytterligare försämring av handens funktion.
Regelbunden uppföljning med arbetsterapeut säkerställer att övningarna anpassas och utvecklas i takt med dina framsteg.
Ortoser
Ortoser är olika former av stöd som kan vara nödvändiga vid behandling. Vid inflammationer kan vi behöva avlasta specifika strukturer för att möjliggöra återhämtning. Ortoser är även en viktig del inom handartros, vid tumbasartros finns det risk för felställningar (tummen förs in mot handflatan) som vi kan motverka med en ortos. Ortoser kan även användas för att minska generell smärta i handled/tumme/fingrar. Hos oss utformar vi individanpassade skenor som ska fungera utifrån dina behov.
Hjälpmedel
Ibland kan smärtan vara svår att kringgå och det kan vara aktuellt med hjälpmedel. Vi hjälper dig att hitta rätt typ av hjälpmedel för att du ska kunna utföra dina önskade aktiviteter, allt ifrån att sköta hemmet till att utföra fritidsaktiviteter.
Rådgivning
Vid svårigheter att utföra aktivitet beroende på smärta eller nedsatt funktion kan utförandet behövas ses över eller att belastningen behöver fördelas, tillsammans kan vi hitta lösningar på vad som fungerar för just dig.
Avgipsningar
För dig med gips kan du boka tid hos oss när det är dags att ta bort gipset. Vi tar endast emot gips med skena, inte cirkulära gips som tas bort via ortoped. I samband med avgipsning initierar vi din rehabilitering så att du kan återgå till ditt vardagliga liv.